Tehnologija
0

Interaktivna mapa omogućava poređenje New Yorka iz 1836. sa današnjim

Klix.ba
Nevjerovatna nova interaktivna mapa omogućava korisnicima da uporede današnji New York sa onim iz 1836. godine, četvrt po četvrt.

U 1836. godini New York je bio mnogo manji i jednostavniji grad, okružen farmama. Brojne znamenitosti još uvijek nisu bile izgrađene, a nije bilo ni čuvenih mostova Manhattan i Brooklyn te su stanovnici morali saobraćati čamcima.

Stara mapa je dio kolekcije Davida Rumseyja, koji je posljednjih 30 godina proveo prikupljajući zavidnu kolekciju od 170 hiljada mapa. Interaktivnu verziju prvi je objavio muzej Smithsonian.

Prema Rumseyjevom mišljenju, kontrast između mapa ne prikazuje samo koliko se New York izmijenio, već i koliko su tehnike izrade mapa uznapredovale.

Mapa iz 1836. je jedna od njegovih omiljenih, a opisuje je kao manje funkcionalnu, a više estetsku, koja se nekada nalazila na nečijem zidu.

Mapu je nacrtao Joseph Colton, jedan od najpoznatijih izdavača u New Yorku, čija je karijera trajala gotovo 30 godina.

"Historičar Stokes napisao je šest knjiga o historiji Manhattana, a ovu mapu je nazvao jednom od najljepših mapa Manhattana iz 19. stoljeća. Umjetnički je nevjerovatna", rekao je Rumsey.

Mapu možete pogledati ovdje.