{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inteligentne kamere će prepoznavati kriminalce

S
24.9.2009. u 20:59
0
7
Inteligentne kamere će prepoznavati kriminalce
0
Inteligentne kamere će prepoznavati kriminalce
Foto: Ilustracija
Nova generacija osiguravajućih kamera moći će prepoznati kriminalce prije nego oni krenu u akciju.
CCTV tehnologija u stanju je identificirati sumnjive pojedince i ponašanje prije nego bude počinjen zločin, tvrde naučnici, koji dodaju da bi se ove kamere širom Velike Britanije trebale pojaviti u narednih pet godina.

Kada izgleda da će neko počiniti kriminalno djelo, sistem će verbalno upozoriti potencijalnog kršitelja zakona da bi trebao odustati od planiranog, a odmah zatim i lokalnu policiju.

ISIS, što je skraćenica za Integrated Sensor Information System (Integrirani senzorski informacioni sistem), razvija tim stručnjaka na Queen's univerzitetu u Belfastu.

CCTV kamere mogu prepoznati sumnjivo ili asocijalno ponašanje. One će u obzir uzimati odjeću koju pojedinac nosi, nagle pokrete, čudno ponašanje, verbalnu agresiju...

Kako bi se dodatno poboljšao ovaj sistem, vrlo vjerovatno će kamerama biti dodati i detektori metala, pokreta i mikrofoni.

"Trenutno širom Velike Britanije imamo četiri miliona kamera, ali njihov utjecaj na neprimjereno ponašanje je neznatan", kaže dr. Paul Miller.

"Naš je cilj razviti sistem koji će nam osigurati vožnju u sigurnim autobusima, vozovima, avionima", dodaje Miller, a prenosi Daily Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: