Tehnologija
0

"Intel" predstavio manji i ekonomičniji procesor za tablet kompjutere

SRNA
"Intel" je danas formalno predstavio procesor "Oak Traill", koji je manji i troši manje energije od ostalih procesora namijenjenih tablet kompjuterima.

Iako je i dalje najveći svjetski proizvođač procesora, "Intel" je za sada u drugom planu na rastućem tržištu tabličnih kompjutera. Tržišem dominiraju proizvodi kompanija "Apple" i "Arm Holdings", prenosi BBC.

"U prodaji trenutno nećete naći mnogo tabličnih računara zasnovanih na Intelu. U 2011. godini treba da postanemo relevantni", izjavio je Kevin O'Donovan, marketinški direktor "Intela" za notebookove i tablet kompjutere.

Jedna od ključnih karakteristika novog procesora jeste njegova sposobnost da funkcioniše na različitim tablet operativnim sistemima, poput programskih paketa "Windows 7", "MeeGo", i predstojećeg "Googleovog" proizvoda.

U ovom trenutku procesori dizajnirani u "Arm Holdingsu" ne podržavaju "Windows". "Microsoft" je saopštio da će to biti moguće sa novim izdanjem "Windowsa", koje se očekuje početkom sljedeće godine.

Pojedini proizvođači tablet kompjutera odgodili su lansiranje svojih proizvoda na tržište do pojave procesora "Oak Trail".