|

Intel pomaže Stephenu Hawkingu da brže govori

Intel pomaže Stephenu Hawkingu da brže govori
0
Klix.ba
22.1.2013. u 19:10
23
komentara
0

dijeljenja
Intel pomaže Stephenu Hawkingu da brže govori Stephen Hawking
Britanski fizičar Stephen Hawking će sa svojim kolegama moći mnogo bolje diskutovati o idejama fundamentalne fizike nakon što je unaprijeđena tehnologija koja mu omogućava govor.
Pogoršanje stanja, uzrokovano degenerativnom bolešću, je dovelo do toga da Hawking može sklapati rečenice brzinom od samo jedne riječi u minuti.

Međutim, tim eksperata iz Intela je kreirao uređaj za koji vjeruju da će ovom naučniku omogućiti da poveća brzinu na pet riječi u minuti. Uređaj bi se mogao još poboljšati i omogućiti izgovaranje deset riječi u minuti, prenosi Daily Mail.

Hawking je posljednjih deset godina rečenice sklapao slovo po slovo, zaustavljajući kursor na željenom slovu pokretima obraza. Kompjuter bi nakon toga čitao ono što je naučnik napisao.

Međutim, Hawking u posljednje vrijeme mnogo teže pokreće obraze, što znatno usporava njegovo komuniciranje.

Intel je na novom uređaju počeo raditi 2011. godine. Novi sistem koristi tehnologiju prepoznavanja lica, koja registruje kretanje obraza, obrva i usta.

"Napravili smo novi interfejs koji mnogo lakše prepoznaje komplikovane koncepte. Sve do sada tehnologija nije mogla raditi dovoljno dobro kako bi zadovoljila nekoga kao što je Hawking", rekao je Justin Rattner, glavni tehnološki dužnosnik Intela.

Hawking je već izrazio svoju zahvalnost ekspertima Intela.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...