Zaštita mladih korisnika
0

Instagram ne dopušta odraslima da šalju privatne poruke tinejdžerima koji ih ne prate

D. B.
Društvena mreža Instagram uvodi nova pravila koja se odnose na interakciju između odraslih osoba i tinejdžera kako bi se zaštitili mlađi korisnici.

Instagram je zavranio odraslima da šalju direktne poruke tinejdžerima koji ih ne prate, a mladi korisnici će biti upozoreni pri sanju direktnih poruka starijim osobama koje su pokazale potencijalno sumnjivo ponašanje.

Mladi će moći prijaviti ili blokirati odrasle korisnike koji im šalju poruke, a Instagram će ih podsjetiti da ne moraju odgovarati na poruke te da budu pažljivi pri dijeljenju fotografija, klipova ili informacija s nekim koga ne poznaju.

Sumnjivo ponašanje podrazumijeva veliki broj zahtjeva za praćenje i poruka osobama mlađim od 18 godina. Ova mogućnost će biti dostupna u pojedinim zemljama već ovog mjeseca, a uskoro i u ostatku svijeta.

Instagram radi i na tehnologiji koja će pokušati odrediti stvarnu starosnu dob osobe koja pokušava napraviti profil. Trenutno korisnici moraju imati 13 i više godine, ali je lako prevariti sistem. U Instagramu su odlučni da to spiječe, a zasad nema detalja o tome kako namjeravaju ostvariti svoje ciljeve.

Društvena mreža će ubuduće ohrabrivati male korisnike da njihovi profili budu privatni, a oni koji otvore javni profil, dobit će obavještenje u kojem će biti navedene prednosti privatnog profila.