Krivac nepoznat
0

Index.hr šest dana bio pod hakerskim napadima

Sarajevo-x.com
Sa današnje press konferencije u Zagrebu
Sa današnje press konferencije u Zagrebu
Nakon šest dana, koliko su trajali hakerski napadi na jedan od najpopularnijih hrvatskih internetskih portala, Index.hr, zaposleni u ovom mediju na današnjoj press konferenciji u Zagrebu apelovali su na policiju da što prije lociraju i uhapse osobe koje su za to odgovorne.

Internetskim kriminalom trebalo bi se napokon ozbiljno pozabaviti, umjesto da mu se, kao do sada, pristupa kao šali, stav je Indexa.

Prošlosedmični teški DDoS napadi na ovaj portal rezultovali su šestodnevnom nedostupnošću svim čitaocima izvan Hrvatske, te dijelu posjetilaca unutar Hrvatske. Napade su osudile brojne ličnosti, a Luko Brailo iz Hrvatskog novinarskog društva napade na Index okarakterisao je kao napade na slobodu medija, te ih uporedio sa pokušajima gušenja Feral Tribunea.

Pokretač ovog portala skrenuo je pažnju na neozbiljnost policije u otkrivanju počinilaca ovog dječa te istakao kako bi policija imala ozbiljniji pristup da je neko sedmicu dana onemogućio signal TV kuće.

"Sve dok internet kriminalu pristupaju kao šali, vlada atmosfera da se napadi mogu izvoditi nekažnjeno. Neprihvatljivo je da načelnik Ureda ravnatelja zagrebačke policije Krunoslav Borovec izjavljuje kako nema vremena baviti se tim slučajem", izjavio je Matija Babić, pokretač Indexa, portala koji u posljednjih 12 mjeseci hakeri ruše već treći put, a policija je, kako ističu, samo poslala dva inspektora koji su ih pitali znaju li ko je krivac.

Posljednji DDoS napadi na Index najteži su dosad zabilježenim u Hrvatskoj, te samim tim skupi i profesionalno izvedeni, te iza njih zasigurno ne stoje amateri, niti se izvode besplatno, upozoreno je na današnjoj press konferenciji.

Ovog puta portal nije primio zahtjev za otkupninom u zamjenu za prestanak napada, iz čega zaključuju da su napadi bili unaprijed plaćeni.