Tehnologija
54

Imate profil na Facebooku? Od sada vas svako može pronaći

Klix.ba
Facebook je objavio planove da iz postavki o privatnosti ukloni mogućnost korisnicima da kontroliraju ko će moći vidjeti njihovo ime na ovoj društvenoj mreži.

Kompanija je ovo imala u planu od decembra 2012. godine, a sada su donijeli i konačnu odluku. Svi oni koji su koristili filter, odnosno opciju "Who can look up your Timeline by name" (Ko može pretraživati tvoju vremensku liniju putem imena), koja je omogućavala da ograničite ko može pronaći vaš profil ukucavanjem imena u pretraživač i vidjeti vaše fotografije ili osnovne informacije, sada se više nemaju gdje skriti.

"Mali procenat od 1,2 milijarde korisnika je aktivirao ovu opciju i zato je uklanjamo. Članovi sada mogu zaštiti svoje prisustvo ograničavanjem publike za svaku stavku koju postave o sebi. Također, ostaje opcija blokiranja osoba te prijavljivanja centru zbog zloupotrebe", napisali su čelnici ove kompanije na svom profilu.

Ovaj pokret je dio pokušaja da se unaprijedi pretraživanje u koje je uključen i Social Graph, koji omogućava korisnicima da pretraže skoro sve. Facebook će obavijestiti one koji koriste ovu opciju, a svim korisnicima će slati upozorenje kada budu postavljali nešto pod opcijom public (javno).