Tehnologija
255

Imagine Cup 2014: Studentima iz BiH Nagrada publike

Klix.ba
U finalu Microsoft Imagine Cup 2014 takmičenja u Seattleu, Avanade nagradu publike za najbolji projekat osvojili su studenti sa mostarskog Fakulteta informacijskih tehnologija.

Nakon što su u protekla dva dana proglašeni pobjednici Microsoft Imagine Cup 2014 takmičenja u partnerskim i glavnim kategorijama, zadnji dan takmičenja je iskorišten za javnu prezentaciju studentskih projekata u Muzeju historije i industrije u Seattleu, a Imagine Cup 2014 Avanade nagradu publike za najbolji projekat osvojio je tim Chemicalium iz Bosne i Hercegovine, sastavljen od studenata sa Fakulteta informacijskih tehnologija: Amra Buljubašić, Ema Begulić, Hamza Sabljaković i Samir Šupčić.

Naši studenti su u Seattleu prezentirali aplikaciju Chemicalium, namijenjenu prije svega učenicima osnovnih škola, koja omogućava učenje hemije korištenjem pametnih telefona i NFC tehnologije za potrebu formiranja hemijskih spojeva, te sam proces učenja čini mnogo zabavnijim. Nakon niza pozitivnih komentara koje su dobili od strane sudija takmičenja i Microsoft uposlenika, posjetioci Muzeja historije i industrije u Seattleu su prepoznali kvalitet i potencijal njihovog projekta te im pružili veliku podršku u daljem radu.

"Put do finala takmičenja u Seattleu nije bio jednostavan, budući da smo na projektu radili gotovo 8 mjeseci. Ipak, studenti su svo vrijeme vjerovali da se mukotrpan rad isplati, te su, pored znanja, u ovaj projekat ugradili i srce, što je na kraju publika na Imagine Cup 2014 takmičenju i prepoznala. Hvala svima koji su nas podržali na ovom putu", rekao je Mohamed El-Zayat, viši asistent na FIT-u.

"Studenti iz Bosne i Hercegovine su još jednom potvrdili kontinuitet dobrih rezultata na Microsoft Imagine Cup takmičenju. Izuzetno smo ponosni na njihov projekat i prezentaciju tokom takmičenja te se nadamo da će njihov uspjeh, kao i uspjeh finalista takmičenja iz prethodnih godina, poslužiti kao inspiracija ostalim studentima u našoj zemlji da se uključe u ovaj projekat već od septembra tekuće godine, kako bi dobili priliku da pokažu svoja znanja na globalnom nivou", rekao je Enis Šahinović, vođa Imagine Cup projekta pri Microsoftu BiH.

Osvajač Imagine Cup 2014 trofeja, ujedno i u pobjednik u kategoriji društvena odgovornost, je tim Eyenaemia iz Australije, dok je tim Brainy Studio iz Rusije osvojio prvu nagradu u kategoriji igre, uz tim Estimeet sa Novog Zelanda, koji je osvojio prvu nagradu u kategoriji inovacije. Svi pobjednici su osvojili i novčanu nagradu u iznosu od 50.000 američkih dolara, dok su članovi tima iz Australije dobili i priliku za upoznavanje sa jednim od osnivača Microsofta, Billom Gatesom. Uz proglašenje pobjednika Imagine Cup 2014 takmičenja, Microsoft je objavio da će se finale Imagine Cup 2015 takmičenja ponovo održati u sjedištu Microsofta, Seattleu.