Promocija visočkih piramida
56

FOTO / Igrica Bosnian Pyramids i junak Sam uskoro na iOS-u i Androidu

Piše: J. H.
Inžinjer elektrotehnike Nihad Omerbegović trenutno radi na projektu igrice Bosnian Pyramids: Road to Recognition, koja je namijenjena za iOS (iPhone/iPad) i Android uređaje.

Omerbegović kaže kako je promocija Bosne i Hercegovine u svijetu, a posebno promocija bosanskih piramida, glavni cilj igrice.

"Priča bosanskih piramida je veoma zanimljiva i intrigantna. To je priča koja zaokuplja širu svjetsku javnost pa prema tome zaslužuje da se nađe u virtuelnom svijetu u obliku mobilne igrice, PC igre i slično", kaže naš sagovornik, koji radi kao saradnik iz struke na Internacionalnom Burch Univerzitetu.

Igrica spada u kategoriju akcije i avanture, a govori o istraživanju energetskog potencijala bosanskih piramida na jedan zabavan način, prikupljanjem energetskih kugli, koje izbijaju iz zidova piramida, i vode iz jezera te pronalaženjem skrivenih antičkih predmeta.

"U isto vrijeme igrač nastoji poraziti neprijatelje koji ga napadaju, s ciljem da pređe na sljedeći nivo igrice. Igrica se sastoji od ukupno devet nivoa podijeljenih na tri različite lokacije sa potpuno različitim grafičkim elementima, što predstavlja piramide Mjeseca, Zmaja i Sunca. Cilj je pronalazak energetske zrake piramide Sunca i to je završna scena igrice. Svaki nivo donosi nove neprijatelje i prepreke", pojašnjava Omerbegović.

Radnja igrice odvija se u podzemnom labirintu piramida.

"Dosta elemenata u igri je autentično, a priča je napisana na osnovu sugestija stručnog konsultanta igrice Semira Osmanagića, ali naravno dijelom je osmišljena i na osnovu mašte članova tima", kaže ovaj inžinjer elektrotehnike, koji se programiranjem igrica bavi iz hobija već godinu dana.

Prikaz dijela devetog nivoa igrice na iPhoneu
Prikaz dijela devetog nivoa igrice na iPhoneu
Igrica je namijenjena svim klasičnim gejmerima, a bliža ciljna grupa je populacija od 12 do 25 godina. Planirano je da se nađe na Apple Apps Store i Android marketu u oktobru ove godine.

"Igrica će biti komercijalna, a dio sredstava namijenjen je za projekt istraživanja bosanskih piramida, tj. pomoć za Fondaciju Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", kaže Omerbegović, sa kojim igricu razvija i mladi programer Nedim Omerbegović, apsolvent ETF-a.

Nihad Omerbegović
Nihad Omerbegović
Trenutno je u toku Kickstarter kampanja, putem koje svi zainteresovani mogu pružiti podršku tako što će se pretplatiti na jedan primjerak ove igrice, čime osiguravaju sebi besplatnu kopiju kada se igra nađe na tržištu.