Tehnologija
96

Igrači imaju ulogu žrtve: Poljaci kreirali igru zasnovanu na ratu u BiH

Klix.ba
Postoji mnogo igara u kojima igrači mogu imati ulogu elitnog vojnika ili kriminalca. Igra "This War of Mine" je drugačija, budući da je fokusirana na civilno stanovništvo koje preživljava u opkoljenom gradu.

Tako igrači u ovoj igri preživljavaju strahote okruženi nasilnim sukobima. Igra je smještena u izmišljenom gradu po imenu Pogoren, a zasnovana je na proteklom ratu u našoj zemlji, koji je nadaleko poznat po užasnim zločinima, mučenjima i etničkom čišćenju. Kasnije su kreatori igre iz Poljske u nju uključili i detalje iz aktuelnih sukoba u Siriji i Ukrajini, piše Washington Post.

"Samo razmotrite sljedeći scenarij: U napuštenom supermarketu je vojnik koji želi povrijediti ženu. Hoćete li riskirati svoj život da joj pomognete ili ćete pobjeći od opasnosti?", kazao je jedan od kreatora igre Pawel Miechowski, opisujući jednu od situacija sa kojom se igrači susreću u ovoj igri.

Ističe kako je igra napravljena da bi igrači uvidjeli besmislenost rata. Programeri su kreiranju igre pristupili ozbiljno, te su razgovarali sa svjedocima, čitali određene tekstove i konsultovali se sa stručnjacima. Tako u ovoj igri ima različitih borbi, od borbe protiv bolesti, preko PTSP-a do nestašice hrane.

Grafički je urađena tako da su određeni objekti veoma slični stvarnima, poput zgrade Skupštine u Sarajevu koja je teško oštećena 1992. Programeri međutim ističu da igra ne mora depresivno utjecati na igrače.

"U ratovima je bilo i solidarnosti među ljudima, a sve to smo uključili u sadržaj igre. Zlo i razaranja, ali i upornost i ljubaznost, tako da od igrača zavisi kojim putem će poći", naveli su programeri.

Jedan od svjedoka ratnih sukoba sa kojim su programeri razgovarali je i Emir Ćerimović koji je bio dijete kada je izbio rat u BiH. On je izbjegao u Francusku, gdje i danas živi.

"Vidio sam vojnike na svome balkonu. Jednog jutra se probudite i više nemate ništa. U igri su ratne strahote opisane veoma vjerodostojno", rekao je on.