Donesena dobra odluka
22

Igra PUBG: Battlegrounds zarađuje mnogo više nakon što je postala besplatna

D. B.
Igra PUBG: Battlegrounds, odnosno njene verzije za PC i konzole, zarađuje mnogo više novca otkako je postala besplatna u januaru, pokazuje finansijski izvještaj kompanije Krafton.

Prodaja koja se odnosi na PC verziju je porasla za 61 posto na 82,3 miliona dolara, a u slučaju konzole je skok još veći i iznosi 124 posto u odnosu na prethodni kvartal i 274 posto u odnosu na godinu dana ranije. Precizan iznos ovog puta nije saopćen. Također, igra je zabilježila gotovo trostruko veći broj mjesečno aktivnih korisnika u odnosu na četvrti kvartal 2021. godine.

PUBG: Battlegrounds se prvobitno plaćao nakon što je izašao 2017. godine no finansijski uspjeh besplatnih igara kao što su Fortnite, Call of Duty: Warzone i Apex Legends je dokazao da ovaj model može biti izuzetno unosan. Kompanija EA je prošle sedmice saopćila da je igra Apex Legends, koja je na tržištu nešto duže od tri godine, dosad zaradila više od 2 milijarde dolara. Kompanija Epic je skupila 144 miliona dolara za pomoć Ukrajini i to za samo dvije sedmice putem igre Fortnite.

Stoga se i Krafton odlučio da besplatno ponudi PUBG: Battlegrounds. Pomoć u odluci je sigurno bila i igra PUBG: Mobile koja je oduvijek besplatna. Ova igra je preuzeda milijardu puta te je zaradila 307,1 milion dolara u prvom kvartalu 2022. godine. Riječ je o povećanju od 5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Vezani članci