Nakon dugog čekanja
2

Igra "GoldenEye 007" konačno stiže na Nintendo Switch i Xbox

D. B.
Nakon višegodišnjih problema s pravima, remaster igre "GoldenEye 007" konačno stiže na Nintendo Switch i Xbox u petak 27. januara.

Kompanija Rare će objaviti igru "GoldenEye 007 HD" za Xbox kao remaster legendarnog naslova koji je bio namijenjen konzoli Nintendo 64, a potiče iz 1997. godine. Igra će biti dostupna od 27. januara za Xbox, ali i Nitendo Switch. Verzija za Xbox će ponuditi 4K rezoluciju, ali i lokalni multiplayer s podijeljenim ekranom.

Online multiplayer modovi će biti ekskluzivni za verziju igre namijenjenu ručnoj konzoli Nintendo Switch, jer Nintendo koristi originalnu igru, dok je Microsoft napravio "vjerodostojnu rekreaciju" za Xbox. Ipak, gameri će imati mogućnost odabira lokalnog multiplayer moda s podijeljenim ekranom. Xbox One i Xbox Series S/X konzole će dobiti pristup "GoldenEye 007 Xbox" verziji.

Nintendo će ponuditi igru kroz svoju Nintendo Switch Online uslugu. N64 igre su dodane servisu još 2021. godine, međutim, uslov je bilo posjedovanje Nintendo Switch Online + Expansion Pack paketa za pristup.

Klasični mod kampanje će također biti dostupan korisnicima Xboxa, kao i cheat modovi, podrška za analogne stickove i izvorni format slike 16:9 do 4K rezolucije. Oni koji već posjeduju digitalnu kopiju kompilacije Rare Replay, igru će dobiti besplatno. Također, igra će biti dostupna i putem Xbox Game Passa.

Licenciranje i problemi s pravima su pokvarili planove da igra izađe na Xboxu 360 još 2008. godine, tako da se na nju čeka već dugo. Xbox HD remaster je "procurio" 2019. godine s originalnom single-player kampanjom i lokalnim multiplayerom.

Vezani članci