Na određeno vrijeme
60

Igra Call of Duty: Vanguard postala besplatna nakon loše prodaje

D. B.
Nova igra pod nazivom Call of Dury Vanguard, koja je bazirana na Drugom svjetskom ratu, postala je dostupna besplatno na određen vremenski period, a razlog je loša prodaja.

Riječ je o najnovijem nastavku Activisionove multiplayer FPS mega serije, koji će biti besplatan za igranje, ali u ograničenom vremenskom periodu. Kompanija je donijela takvu odluku zbog slabe prodaje.

Multiplayer komponenta igre Call of Duty: Vanguard bit će besplatna za PlayStation 5, Xbox Series X i S, PlayStation 4, Xbox One i Pc od 30. marta do 13. aprila, a tokom dvosedmičnog perioda gameri će imati mogućnost pristupa nizu Vanguardovih mapa i modova.

Casablanca i Gondola, dvije mape koje su se pojavile u aktuelnoj sezoni igre, također će biti uključene uz The Alps, mapu koja donosi novi mod Arms Race baziran na ciljevima. Playlist rotirajućih mapa će također omogućiti pristup drugim Vanguard mapama i starijim Call of Duty klasicima uključujući Shipment.

Vanguard je izašao prošle godine i izazvao pomiješane reakcije. Sama kampanja se nije razlikovala od prethodnih izdanja igre, dok su multiplayer modovi zaista donijeli osvježenje.

Iako je Vanguard bio najprodavanija igra 2021. godine, prodaja je ipak manja za 36,1 posto u odnosu na Black Ops Cold War iz 2020. godine.

Ranije ove godine se pojavila informacija da bi Activision mogao preskočiti igur Call of Duty 2023 čime bi se prekinuo godišnji ciklus izlaska igara, a to bi bila posljedica loše prodaje igre Vanguard. Ako to bude slučaj, onda će to biti prvi put u dva desetljeća da nova igra Call of Duty neće pratiti godišnji ciklus.

Activision će vjerovatno pomenutim dvosedmičnim besplatnim periodom pokušati privući gamere.