Nema razloga za brigu
19

Igra Call of Duty ostaje na PlayStationu i nakon što je Microsoft kupio Activision

D. B.
Iz Microsofta je zvanično potvrđeno da će igra Call of Duty definitivno ostati na Sonyjevoj konzoli PlayStation.

Nakon što je Microsoft kupio kompaniju Activision Blizzard, počelo se špekulisati kakve će to posljedice imati na budućnost igre Call of Duty, koja je ogroman hit na konzolama Xbox i PlayStation.

Za gamere i ljubitelje PlayStationa koji su se možda zabrinuli, Microsoft ima dobre vijesti. Direktor gaming odjela Phil Spencer je putem Twittera saopćio da će igra imati budućnost na Sonyjevoj platformi.

"Imao sam dobar razgovor s glavnim ljudima u Sonyju. Potvrdio sam našu namjeru da ispoštujemo postojeće dogovore i nakon kupovine Activisiona, kao i našu želju da zadržimmo Call of Duty na PlayStationu. Sony je važan dio naše industije, a mi cijenimo naše odnose", rekao je Spencer.

Kupovina Activisiona je najveći potez ovog tipa u historiji Microsofra, a cijeli proces će biti finaliziran 2023. godine. To znači da će Microsoft imati vlasništvo nad franšizama kao što su Call of Duty, Warcraft i Overwatch.

Microsoft tvrdi da će im Activision pomoći da nastave razvijati svoj gaming biznis na mobilnim uređajima, PC-u i konzolama, kao i da će ponuditi gradivne blokove za metaverse.

Igra Call of Duty se pojavila 2003. godine, prvobitno je bila fokusirana na Drugi svjetski rat, ali je kasnije proširena na Hladni rat, osamdesete, futurističke svjetove i svemir.