Kompleksan proces
75

Igra "Assassin’s Creed Unity" i 3D laserske mape bi mogle pomoći u obnovi katedrale Notre Dame

Klix.ba
Dok Francuska i ostatak svijeta žale zbog požara koji je nanio veliku štetu na katedrali Notre Dame u Parizu, šire se špekulacije o tome šta bi moglo biti od najveće pomoći u njenoj rekonstrukciji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je obećao obnovu katedrale još dok je 400 vatrogasaca vodilo bitku s vatrenom stihijom. U međuvremenu je milijarder Bernard Arnault, koji stoji iza luksuznog modnog brenda Louis Vuitton, obećao donirati 200 miliona eura za restauraciju, kao i predsjednik i direktor Kering Grupe, koji je ponudio 100 miliona eura.

Međutim, restauracija gotičke katedrale će trajati godinama, možda i desetljećima uprkos resursima, a u tome bi mogao pomoći rad preminulog historičara umjetnosti Andrewa Tallona u kombinaciji s višegodišnjim istraživanjem obavljenim za potrebe rekreiranja katedrale za Ubisoftovu igru "Assassin's Creed: Unity".

Tallon je preminuo krajem prošle godine, a u svom radu je koristio detaljne laserske tehnike za kreiranje 3D mapa koje su precizne do pet milimetara. Talon je napravio skenove i sferične panoramske fotografije s 50 lokacija u i izvan katedrale te je prikupio milijarde podataka tokom tog procesa čiji je rezultat bio 3D prostor s mnoštvom detalja.

Ekspertkinja za videoigre Carlonie Miousse je za The Verge rekla da je više od dvije godine pravila model katedrale prateći svaku ciglu dok je radila na Ubisoftovoj igri "Assassin's Creed: Unity".

"Oko 80 posto mog rada se odnosi na katedralu Notre Dame", izjavila je Miousse.

Katedrala Notre Dame se gradila 182 godine, a koliko će trajati njena restauracija, zasad nije poznato.