Tehnologija
11

IFA 2013: Ekskluzivna fotogalerija sa najvećeg evropskog tehnološkog sajma

Piše: M. Š.
(Foto: Klix.ba)
Portal Klix.ba donosi vam ekskluzivnu fotogaleriju sa najvećeg evropskog tehnološkog sajma IFA 2013, koji se od 6. do 11. septembra održava u Berlinu.

Reporter portala Klix.ba posjetio je "evropski CES", kako popularno nazivaju ovaj sajam, i imao je priliku uživo vidjeti mnoga inovativna dostignuća najvećih tehnoloških kompanija na svijetu.

Sajam IFA 2013 zasigurno su obilježili veliki televizori sa UHD (ultra HD) rezolucijom, zakrivljeni televizori, 3D televizori, razni kućanski aparati od kojih su se izdvajali inovativni frižideri, inovativne perilice suđa, laserski brijači, pametni usisivači, moderni kompjuteri i kompjuterska oprema te razni gadgeti.

Najviše pažnje javnosti privukao je štand južnokorejskog giganta Samsunga, koji je dva dana prije sajma također u Berlinu svijetu predstavio svoj prvi pametni sat Galaxy Gear kao i Galaxy Note 3, te ih potom izložio na sajmu kako bi ih svi posjetitelji mogli vidjeti. Osim telekomunikacijskih uređaja, Samsung je prednjačio i u segmentu kućanskih uređaja gdje je predstavio najveći televizor na svijetu Samsung UHDTV 110, dužine dijagonale 110 inča (279,7 cm), zatim prvi zakrivljeni televizor na svijetu Samsung OLED Curved TV, kao i zakrivljeni televizor sa opcijom MultiView koja omogućava da dvije osobe istovremeno vide dvije različite slike na ekranu uz pomoć specijalnih naočala, i to naravno sve u 3D-u. Osim audio/video segmenta, Samsung je predstavio i mnoge kućanske aparate od kojih se ističe i MotionSync usisivač koji vam omogućava lakše i jednostavnije usisavanje, te novi inovativni frižider.

Pored Samsunga istakao se i LG sa najvećim zakrivljenim UHD televizorom na svijetu. Radi se 77-inčnom HD Curved OLED TV LG televizoru.

Phillips je predstavio trimmer za bradu sa ugrađenim laserom za precizno brijanje.

Sajam IFA 2013 očekuje se da će ove godine posjetiti oko 250.000 ljudi.