Tehnologija
0

IE otkrio ozbiljan sigurnosni propust

Sarajevo-x.com
Korisnici Internet Explorera posavjetovani su da se prebace na korištenje rivalskih programa za pretraživanje dok Microsoft ne riješi sigurnosni problem s kojim se ovaj pretraživač susreo.

Ovaj propust na Microsoftovom Internet Exploreru opasan je jer dozvoljava hakerima da preuzmu kontrolu nad kompjuterima korisnika i tako ukradu njihove šifre, saznaje BBC.

Iz ove kompanije zamolili su za strpljenje dok istražuju slučaj i pripremaju odgovarajuće "zakrpe", a za svoje dobro, morat će to napraviti što prije, s obzirom da većina internetskih korisnika u svijetu za pretraživanje koristi upravo njihov program.

Napadi su otkriveni na IE 7.0, ali iz Microsofta ističu da su i druge verzije browsera imale isti problem. Ipak, to se nije desilo browserima poput Firefoxa, Chromea ili Safarija.

"U ovom slučaju hakeri su pronašli propust prije Microsofta", objašnjava Rick Ferguson iz kompanije Trend Micro. "To nikad nije dobro."

"Ono što smo dosad utvrdili je da dopušta krađu šifri na igrama koje će neminovno završiti u rukama kriminalaca", kaže on. "Ako korisnici mogu pronaći alternativni browser, bio bi to dobar potez."

Ipak, iz Microsofta se ne slažu s ovom idejom.

"Ne mogu ljudima zbog jednog propusta preporučiti promjenu. Pokušavamo to što prije riješiti. Trenutno smo utvrdili da zahvata tek 0,02 posto stranica", ističe John Curran iz Microsoftovog odjela u Velikoj Britaniji.

"Sramota je da je Microsoft nesposoban brže zakrpati ovu rupu, ali je to što su upozorili korisnike ispravan potez. Ako o tome šutite, ljudi rizikuju, a da to i ne znaju", rekao je urednik magazina PC Pro Darien Graham-Smith.