Innovation Café
180

Ideje bh. inovatora: Pametna torbica i SOS narukvica predstavljene u Tuzli

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Pametna torbica, SOS narukvica, ali i kocka za što kvalitetnije iskorištenje dječijeg vremena, samo su neki od inovativnih projekata koji su večeras predstavljeni u Tuzli, u okviru jedinstvenog programa u Bosni i Hercegovini pod nazivom Innovation Café.

Fondacija za inovacije, tehnologije i transfer znanja - FITT program Innovation Café je koncipirala na način da predstavnici startup ideja ili kompanija, studenti, ali i mladi inovatori u kratkom vremenskom roku, u trajanju od tri minute, prezentiraju svoj proizvod pred investitorima koji su stigli u našu zemlju.

"Kroz ovaj događaj predstavnici startup kompanija, studenti, ali i mladi inovatori izlažu svoje ideje, a investitori postavljaju pitanja u nadi da mogu investirati u te kompanije. Nama je ideja da startup kompanije iz BiH i nove inovacije dobiju finansijsku podršku iz Evrope i svijeta, a mi za to u našu zemlju dovodimo strane investitore koji su tu, slušaju ideje i pokušaju ih ostvariti", rekao je za Klix.ba Ismail Šehić, glavni operativni direktor CEE FREIRAUM projekta koji podstiče poduzetničke aktivnosti, stvaranjem povoljnog okruženja za razvoj biznis ideja u regionu Centralne i Istočne Evrope.

Večerašnji događaj u Tuzli okupio je više od 120 gostiju, odnosno više od 60 studenata, 15 investitora, predstavnike 12 starup projekata, kao i dva predavača.

Originalne ideje bh. inovatora

Svoju ideju pred grupom investitora predstavila je i Esma Kapetanović, autorica "Smart box" kutije koja ima za cilj pomoći djeci uzrasta od šest do deset godina u što kvalitetnijem iskorištenju vremena.

"U kutiji se nalaze aplikacije koje pomažu svakom djetetu u što kvalitetnijem iskorištenju vremena koje ima na raspolaganju. Tu su aplikacije i kreativni segmenti, a za realizaciju projekta potrebna su mi finansijska sredstva, odnosno investitor", kaže nam Kapetanović koja je već 30 godina angažovana kao prosvjetna radnica, a svoja dosadašnja iskustva s djecom pretočila je u pametnu kutiju.

Bh. dizajnerica Hana Sirćo svoju inovativnost dosad je u nekoliko navrata iskazivala široj javnosti, a među brojnim projektima koje je realizirala, posebno se ističe modna kolekcija za osobe s invaliditetom. Sada je otišla korak dalje te napravila originalan spoj mode i tehnologije.

Ovaj spoj rezultirao je nastankom kožne dizajnerske torbice u kojoj se prilikom otvaranja automatski uključuju svjetla.

"Sve vlasnice imaju potpunu preglednost sadržaja torbice. Kada se zatvori svjetla se automatski isključuju, a torbica također sadrži i power bank tako da možete u njoj napuniti mobilni telefon, tablet... Također, ova torbica ima i poseban sistem zaštite za ometanje signala koji štiti podatke na platnim karticama", pojašnjava Sirćo.

Ova mlada inovatorica u torbicu planira ugrađivati i nove komponente, a sada joj je cilj pronaći investitora kako bi torbica bila zastupljena i na svjetskom tržištu, ali i stručnu osobu koja će je usmjeriti u daljem razvoju.

Startup ideju danas je u ime svog tima iz Tuzle predstavio i Almedin Beganović, a ukoliko se pojavi investitor, u BiH bi mogla nastati kompanija koja će s ebaviti proizvodnjom SOS narukvica.

"Narukvica na sebi sadrži taster, a koji je povezan s aplikacijom u kojoj su unesene SOS poruke i brojevi telefona. Nakon što pritisnemo taster automatski se šalju SOS poruke brojevima telefona koji su uneseni, uz dodatak lokacije. Već je izrađen funkcionalan prototip narukvice. Podršku za stvaranje finalnog proizvoda također imamo, a trenutno smo u potrazi za investitorom koji će nam pomoći da izrastemo u jednu pravu kompaniju koja će se baviti proizvodnjom narukvica", kaže nam Beganović koji skupa s ostalim članovima tima ima za cilj da SOS narukvicu osim na bh. plasira i na svjetsko tržište.

BiH ima kapacitet

Među predavačima večeras se u Tuzli pojavio i Edhem (Eddie) Čustović, osnivač Fondacije "Bosnia & Herzegovina Futures Foundation" koji je pred prisutnima govorio o inovacijama kao imperativu za ekonomski razvoj jedne države.

Tom prilikom Čustović je naveo konkretne primjere razvoja određenih država koje su se nalazile u istom položaju u kojem je sada naša zemlja.

"Sviđa mi se koncept ovog događaja, je okupljamo mlade ljude koji su željni pozitivnih priča i smjernica kako da napreduju u BiH, ali i kako da se povežu s velikim investitorima. Ovakvi događaji u zdravim ekonomskim sistemima se organizuju svakodnevno, ali u BiH bi trebali biti barem jednom sedmičmo. Imamo kapacitet da to radimo", kazao je Čustović za Klix.ba te naglasio da bi fokus organizacije ovakvih događaja trebao biti i na manjim bh. sredinama.

Innovation Café prije Tuzle održan je u Sarajevu, a isti događaj bit će upriličen u Mostaru, Banjoj Luci, ali i Bihaću. Organizatori ističu da je osnovni cilj podstaknuti mlade ljude da u potpunosti iskoriste potencijal, kojim su bogati te da na taj način doprinesu i osnaživanju privrede BiH.

"Nama nije cilj da se samo starup kompanije predstave. Nego i da se studenti povežu s kompanijama, odnosno da u budućnosti dobiju posao u nekoj velikoj firmi čiji su predstavnici večeras došli da saslušaju njihove ideje", istakao je Šehić.

Ova ideja je pokrenuta u Minhenu prije deset godina, a dosad je rezultirala s osnivanjem više od 200 starup kompanija te preko 50 velikih firmi.