Tehnologija
0

IBM se fokusira na kompjutersku sigurnost

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
IBM planira u 2008. godini investirati 1,5 milijardi dolara u razvoj kompjuterske sigurnosti, saopćeno je u četvrtak iz ove američke kompanije.

Iako iz IBM nije saopćeno koliko su finansijskih sredstava ranije investirali u kompjutersku sigurnost, analitičar iz agencije Pund-IT Research Charles King vjeruje da je 1,5 milijardi dolara zapravo dvostruko veći iznos od iznosa kojeg IBM inače svake godine troši na istraživanja sigurnosti i razvoj proizvoda.

IBM još više finansijskih sredstava troši na akvizicije kojima obezbjeđuje nove tehnologije. U prošloj godini, ovaj tehnološki gigant je akvizirao nekoliko sigurnosnih kompanija uključujući Internet Security Systems za 1,3 milijardi dolara i Watchfire za najmanje 100 miliona dolara.

Sada iz IBM-a poručuju kako integriraju tehnologije osigurane preko njihovih akvizicija sa sigurnosnim softverima i uslugama koje pruža ova kompanija. Očekuje se obogaćivanje IBM-ovih sigurnosnih paketa kako bi klijenti mogli reducirati broj provajdera koje upošljavaju za zaštitu svojih podataka.

Uprkos izoštravanju fokusa na sigurnost, IBM će se susresti sa jakom konkurencijom od strane specijalista za sigurnost i drugih IT kompanija poput Hewlett-Packarda i EMC-a koji su također mnogo investirali u obogaćivanje svojih ponuda.

Vezani članci