Tehnologija
0

IBM razvija super kompjuter

FENA
Kompanija IBM trenutno radi na razvoju jednog od najjačih virtualnih super kompjutera, pod imenom World Community Grid (WCG).

U projektu sudjeluje već više od 260.000 ljudi iz čitavog svijeta, koji doprinose kapacitetu više od 520.000 kompjutera, te na taj način stvaraju moćan "virtualan super kompjuter," čiji je glavni zadatak provođenje humanitarnih istraživanja.

IBM je ovaj neprofitan projekat zasnovao u uvjerenju da tehnološke inovacije u suradnji sa znanstvenim istraživanjima i velikim brojem dobrovoljaca mogu svijet promijeniti na bolje.

Uspjeh ovog projekta zavisi od pojedinaca, koji svoj kompjuter, u vrijeme dok ne koriste u potpunosti njegov kompletan kapacitet, dobrovoljno odstupaju neprofitnim nastojanjima.

Radi se o inovativnom korištenju mrežne tehnologije, koje ideju o sudjelovanju proširuje na sve koji posjeduju kućni kompjuter i internetnu vezu.

WCG je prvi put počeo djelovati novembra 2004. kada je podkrijepio IBM-ovu privrženost inovacijama, koje su značajne za čovječanstvo. U toku dvije godine su procesori svih kompjutera, koje su prostovoljci uključili u mrežu, uspjeli doprinijeti više od 76.000 godina kompjuterskog vremena naročito naprednim medicinskim istraživanjima.