Sve češći problem
1

I Tumblr se susreće sa sigurnosnim propustima

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izuzmemo li Facebook koji je imao mnogo problema u zadnje vrijeme, iz kompanije Tumblr također su saopćili kako su pronašli veliku sigurnosnu rupu na svojoj platformi kroz koju su javnosti mogle postati dostupne lične informacije korisnika.

Tačnije, problem je bio primarno vezan za opciju koja se odnosi na preporučivanje korisnika za praćenje, a naizgled ova banalna opcija mogla je prouzrokovati da u javnost procure podaci e-mail adresa, lozinki, podaci sa starih računa i lokacija koje su posjećivali zahvaćeni korisnici.

Propust je bio kratka vijeka i vrlo brzo je riješen, izjavili su iz Tumblra. Korisnici ne moraju ništa poduzimati da bi njihovi računi ostali zaštićeni.

Kvar je otkriven pomoću softvera "Tumblr's bug bounty", kroz koji kompanija finansijski nagrađuje sve one koji pronađu problem na spomenutoj mikroblog mreži. Ovo znači da kompjuterski znalci mogu dobiti novac za otkrivanje problema vezanih za korisničko iskustvo, ali ne mogu pristupiti informacijama privatnih profila.

Propust je saniran u roku od 12 sati od prijavljivanja, a Tumblr je preduzeo dodatne korake kako bi se u budućnosti uočio i prepoznao sličan propust.

Opcija preporučivanja korisnika prikazuje druge blogove za koje osoba može biti zainteresirana ako su njihovi administratori prijavljeni na svoj račun. Međutim, propust je omogućio da bi blog mogao biti hakiran ako bi se pojavio u tom modulu.

Iz Tumblra su izjavili kako ne mogu doći do podataka koji su tačno korisnički nalozi bili zahvaćeni problemom, piše Independent.