U saradnji s partnerima
10

Hyundai počeo razvijati lunarni istraživački rover

D. B.
Hyundai Motor Group (HMG) radi na važnom projektu, a to je rover namijenjen korištenju na Mjesecu.

HMG je saopćio da je započeo razvoj lunarnog istraživačkog rovera koji bi trebao dobiti prvi model do polovine 2024. godine, odnosno finalnu verziju spremnu za lansiranje do 2027. godine.

Kompanija će koristiti komponente svojih proizvođača automobila Hyundaija i Kije, što znači da će rover koristiti različite tehnologije posuđene od vozila ovih brendova poput električnih motora, točkova, baterija, dijelova ovjesa, kamera i slično. Roverov donji dio će sadržavati različite komponente grupe, dok će gornja nositi naučni teret za kopanje, iskopavanje i istraživanje.

Rover će također imati mogućnosti za upravljanje toplotom i zaštitu od zračenja kako bi mogao "preživjeti" u surovom okruženju Mjeseca. Grupa se nada da će jednog dana spustiti svoj rover blizu južnog pola Mjeseca kako bi obavila eksperimente. Imat će solarni pogon, kao i mogućnost autonomne vožnje, a bit će težak oko 70 kg.

Međutim, prije nego rover stigne na Mjesec, HGM će obaviti detaljna testiranja performansi bazirana na misiji i to u okruženju sličnom lunarnoj površini. Cilj je razviti svestranu pokretnu platformu koja će moći nositi različit teret i obavljati naučne zadatke.

HMG nije sam u ovom poduhvatu, nego sarađuje s južnokorejskim istraživačkim institutima i različitim organizacijama. U Hyundaijevom vlasništvu je i kompanija Boston Dynamics koja se bavi robotikom.