Na određena tržišta
24

Huaweijev prvi 5G smartphone stiže prije kraja jula

D. B.
Prvi 5G smartphone kompanije Huawei pod nazivom Mate 20 X 5G će se na određenim tržištima pojaviti prije kraja jula.

Smartphone dolazi na tržište u vrijeme kada je neizvjesna budućnost Huaweija kao proizvođača uređaja s Androidom. Prodaja u Kini će početi 26. jula, a smartphone se može trenutno naručiti putem italijanske verzije Amazonove web stranice od 22. jula. U Ujedinenim Arapskim Emiratima je dostupan od danas (12. juli).

Huawei Mate 20 X 5G je vanjskim izgledom veoma sličan postojećem Mateu 20 X, ima isti 7,2-inčni ekran i tri stražnje kamere, ali su unutrašnje komponente poboljšane kako bi se ispunili zahtjevi modema 5G Balong 5000. Kapacitet baterije je povećan sa 4.200 na 5.000 mAh, RAM sa 6 na 8 GB, kao i interna memorija sa 128 na 256 GB.

Dolazak prvog Huaweijevog 5G smartphonea na ostala tržišta je neizvjesna zbog toga što se kompanija nalazi na američkoj crnoj listi, a zbog koje je Google suspendovao svoju licencu za Android. Međutim, postoje naznake da bi administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa mogla umanjiti sankcije protiv Huaweija, no i dalje se postavlja pitanje kako će sve utjecati na buduće mobitele.

Zasad Huawei ostaje na crnoj listi, ali američke kompanije mogu sarađivati s kineskom firmom uz dozvolu i u slučajevima gdje "nema prijetnje američkoj nacionalnoj sigurnosti".