Novi problem
9

Huawei više ne može koristiti microSD kartice

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zabrana SAD-a koja se odnosi na Huawei dobila je još jednu posljedicu, a to je da kineska kompanija više ne može koristiti microSD kartice.

Huawei više nije član SD Associationa, trgovačke grupe koja je dogovorila standardizovane specifikacije za SD i microSD kartice. Drugim riječima, Huaweiju više nije dozvoljeno da pruža podršku za SD i microSD kartice u slučaju svojih budućih mobitela i laptopa.

SD Association je potvrdio da Huawei više nije član grupe zbog naređenja koje je izdao američki predsjednik Donald Trump, a to je najnoviji težak udarac za kinesku kompaniju. MicroSD i SD kartice će nastaviti raditi u postojećim Huaweijevim uređajima, ali kompanija neće moći koristiti standard za buduće proizvode.

Prethodno su saradnju Huaweiju otkazale kompanije Google, ARM, Intel, Qualcomm i Broadcom. Wi-Fi Alliance, alijansa koja postavlja Wi-Fi standarde u industriji, privremeno je ograničila Huaweijevo članstvo zbog zabrane SAD-a, a Huawei je također dobrovoljno napustio JEDEC, grupu koja standardizira RAM specifikacije.

Problem vezan za SD i microSD kartice nije najveći za Huawei jer se ipak pripremao za to i ima vlastitu Nano Memory Card karticu, fizički manju od standardnih microSD kartica.