Preventivan potez
7

Huawei razvio svoje operativne sisteme zbog pravne bitke sa SAD-om

Klix.ba
Kompanija Huawei je razvila svoje vlastite operativne sisteme i spremna ih je iskoristiti ukoliko američka pravna bitka završi zabranom izvoza američkih proizvoda i usluga kao što su Android i Windows.

"Pripremili smo vlastiti operativni sistem. Ako se ispostavi da više ne možemo koristiti Android i Windows, spremni smo i imamo naš plan B", izjavio je za Die Welt zvaničnik Huaweija Richard Yu.

Huawei je počeo raditi na zamjeni za Android početkom 2012. godine kada su Sjedinjene Američke Države otvorile istragu o Huaweiju i kompaniji ZTE. Najava plana B dolazi u vrijeme kada Huawei vodi pravnu bitku sa SAD-om koja bi mogla rezultirati zabranom primanja izvoza iz SAD-a.

Huawei je nedavno tužio SAD zbog zabrane koja sprečava korištenje njegove tehnologije u federalnim mrežama i sprečavanja vladinih kompanija da koriste Huaweijev opremu. Huawei tvrdi da ga SAD neustavno izdvaja i kažnjava te da će zabrana staviti SAD iza drugih regija u utrci izgradnje 5G mreža.

Yu je kazao da Huawei preferira rad s ekosistemima Googlea i Microsofta, ali da je spreman preći na svoje operativne sisteme ukoliko se pravna klima pogorša. S obzirom na činjenicu da Huawei proizvodi Kirin procesore koji se nalaze u većini smartphonea, bio bi u mnogo boljoj poziciji u slučaju zabrane u odnosu na ZTE koji je imao tromjesečnu suspenziju prošle godine. ZTE tada nije mogao koristiti Googleov operativni sistem niti primati izvoz od američkih kompanija potreban za razvoj smartphonea.

Iako tvrdi da je spreman operativni sistem i za kompjutere, Huawei bi morao pronaći nove partnere za hardver jer se oslanja na Intelove procesore za laptope s oprativnim sistemom Windows. S obzirom na to da su Qualcomm i Intel van izbora te da su MediaTek procesori rezervisani za jeftinije uređaje nižih performansi kao što su Chromebook kompjuteri, Huawei bi morao početi razvijati i procesore za laptope.