Saradnja sa TomTom
7

Huawei pronašao svoju alternativu za aplikaciju Google Maps

Dž. L.
Foto: The Verge
Foto: The Verge
Kineski proizvođač telefona Huawei sarađivat će s holandskom kompanijom za digitalno mapiranje TomTom na postavljanju karata na svojim telefonima, a koje će biti alternativa za Google Maps.

Glasnogovornik TomTom-a rekao je za Reuters da je sporazum između dvije kompanije nedavno zaključen, ali je obznanjem krajem prošle sedmice.

Dok TomTom već ima samostalne aplikacije na iOS i Android uređajima, Reuters opisuje da Huawei radi na izgradnji vlastite aplikacije pomoću TomTom-ovih mapa, informacija o saobraćaju i navigacijskih alata, prenosi Verge.

TomTom je i ranije pružao svoje podatke za Apple Maps, ali Apple je navodno nastavio koristiti svoje usluge nakon remonta aplikacije.

Raniji izvještaji ističu da Huawei gradi cjeloviti sistem mapiranja poznat kao Map Kit. Taj softver bio bi namijenjen programerima aplikacija i mogao bi koristiti podatke ruskog tehnološkog giganta Yandexa.

Saradnja sa TomTom-om mogla bi biti signal da Huawei barem privremeno odustaje od Map Kita ili da jednostavno još uvijek radi na vlastitoj tehnologiji i treba kratkotrajno rješenje.

Kao i brojni drugi Android uređaji, i Huawei se do sada oslanjao na Google Maps. Međutim, otkako su SAD stavile Huawei na crnu listu, kineska kompanija mora pronalaziti alternative Googleovim aplikacijama. U međuvremenu Huawei radi i na svom operativnom sistemu nazvanom HarmonyOS.