Spreman za sankcije
11

Huawei proizveo model Mate 30 u potpunosti bez dijelova američkih proizvođača

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je Amerika stavila na crnu listu kompaniju Huawei, mnogi se pitaju može li kineski tehno gigant proizvesti pametne uređaje bez dijelova iz SAD-a. Odgovor na to je novi Mate 30 kojeg je Huawei uspio proizvesti u potpunosti bez američkih dijelova.

Naime, analiza UBS-a i Fomalhaut Techno Solutions kaže da novoproizvedeni Huaweijev Mate 30 uopće ne sadrži dijelove američkih proizvođača, piše Verge.

Čini se da je Huawei pronašao neameričke dobavljače za nekoliko kritičnih komponenti. Na primjer, sada koristi audio pojačala iz nizozemskog NXP-a, a ne Cirrusa Logiaca, oslanjajući se u potpunosti na svoju HiSilicon poluprovodničku diviziju za Wi-Fi i Bluetooth čipove, a ne Broadcom. Huawei je također brojne dijelove američkih proizvođača zamijenio japanskom i tajvanskom proizvodnjom.

Ipak, podsjećamo na izjavu glasnogovornika kineske kompanije: "Huawei ima jasnu sklonost da nastavi integrirati i kupovati komponente od američkih partnera. Ako se to dokaže nemogućim zbog odluke američke vlade, nećemo imati drugog izbora osim da pronađemo alternativnu ponudu iz izvora koji nisu iz SAD-a".

Huawei se do sada nije uspio u potpunosti osloboditi američkih dobavljača, iako mu je zabranjeno poslovati s većinom njih. Kompanija je navela da ima zalihe komponenti u iščekivanju sankcija, a u međuvremenu pokazalo se da su kineski uređaji i dalje ovisni o američkim dijelovima. Na primjer, Mate 30 Pro 5G i dalje koristi čipove kompanije Qualcomm i Texas Instruments.

Tehno analitičari ističu da je Huawei svejedno želio iskoristiti američe dijelove dok u potpunosti ne bude pod sankcijama, ali da je kompanija u potpunosti spremna za proizvodnju vrhunskih pametnih telefona bez američkih dobavljača. Međutim, ostaje otvoreno pitanje da li će se njihovi uređaji nastaviti kupovati izvan Kine.

Podsjećamo, Huawei Mate 30 predstavljen je krajem septembra ove godine.

Kineski tehno div kroz tri mjeseca više neće moći poslovati sa američkim kompanijama, dok je američkim telekom operaterima zabranjeno kupovati opremu od Huaweija. Svi problemi uslijedili su nakon tvrdnji SAD-a da bi Kinezi mogli koristiti Huawei za špijunažu, a zbog odnosa tehno kompanije s kiineskom vladom.