Kineska inovacija
25

Huawei ove godine proizvodi pametni sat s okvirom osjetljivim na dodir

Klix.ba
Foto: Huawei
Foto: Huawei
Prošla godina nije donijela mnogo noviteta u svijetu pametnih satova, ali već na početku 2018. brojni proizvođači najavljuju inovacije na svojim uređajima. Tako, naprimjer, kineski Huawei planira proizvesti pametni sat s okvirom osjetljivim na dodir.

Sudeći prema dokumentima koje je Huawei podnio Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo, okvir maske novog sata bit će podijeljen na osam dijelova, od kojih će svaki moći pokrenuti neku vrstu akcije na svom nosivom mjestu. To znači kako će korisnici moći pretraživati meni na dodir, pokretati određene aplikacije, podešavati vrijeme i slično.

Foto: Huawei
Foto: Huawei

Korisnici će Huawei pametni sat moći koristiti i kao digitanog pomoćnika koji će vjerovatno biti opremljen Googleovim glasovnim asistentom.

Iz kineskog tehno giganta još nisu otkrili kad bi se njihov novi pametni sat mogao naći na tržištu, kao ni koliko bi mogao koštati.

Huawei je dosad proizveo dva pametna sata s Android operativnim sistemom. Posljednji sat Kinezi su predstavili na Mobile World kongresu u februaru prošle godine. Tehno stručnjaci pretpostavljaju kako će Huawei otkriti više detalja o novom pametnom satu na ovogodišnjem Mobile World kongresu u Barceloni.