Stiže i novi čipset
4

Huawei krajem mjeseca donosi tri nova mobilna uređaja - Nova 5, Nova 5 Pro i Nova 5i

Dž. L.
Huawei Nova 5 (Foto: Huawei)
Huawei Nova 5 (Foto: Huawei)
Huawei je najavio kako na tržište uskoro stižu njegova tri nova mobitela, Nova 5, Nova 5 Pro i Nova 5i, zajedno sa novim čipsetom naziva 7nm Kirin 810, javlja Gizmo China.

Lansiranje novih uređaja dolazi uslijed i dalje neizvjesne budućnosti kineskog giganta izvan Kine, a nakon što mu je Google prošlog mjeseca obustavio licencu za Android. Stoga nije jasno koliko će novi Huaweijevi uređaji nastaviti primati ažuriranja Androida.

Također je neizvjesno da li će i koliko dugo ti telefoni imati pristup Google Play trgovini ukoliko budu predstavljeni izvan kineskog tržišta.

Novi Kirin 810 čipset naći će se u Huaweijevom modelu Nova 5, dok će skuplji model Nova 5 Pro biti opremljen vodećim Kirin 980 procesorom koji se nalazi i u modelima Huawei P30 Pro te Mate 20.

Nije jasno hoće li 7nm Kirin 810 biti posljednji Huaweijev čip koji dizajnira ARM, nakon što je ovaj dizajner čipa prošlog mjeseca oslabio saradnju s kineskom kompanijom.

Ono što je do sada poznato jeste kako Nova 5 ima 6GB RAM-a i 128GB prostora za pohranu, dok Nova 5 Pro ima 8GB RAM-a i može se konfigurisati i sa do 256 GB prostora za internu memoriju.

S druge strane, Nova 5 i Nova 5 Pro su veoma slični uređaji. Oba mobitela imaju 6,39-inčni OLED displej. Na stražnjoj strani nalazi se quad kamera sa 48-megapikselnim primarnim senzorom, ultra senzorom od 16 megapiksela, senzorom dubine od dva megapiksela te macro senzorom od dva megapiksela. Nova 5 i Nova 5 Pro imaju baterije od 3500 mAh, USB-C priključke, skenere za otiske prstiju na zaslonu, kao i utor za slušalice. Zanimljivo je da oba uređaja dolaze s čitačima microSD kartica.

Huawei Nova 5i (Foto: Huawei)
Huawei Nova 5i (Foto: Huawei)

Na kraju, iz Huaweija na tržište stiže i Nova 5i model sa sporijim Kiri 710 procesorom. Opremljen je glavnom quad kamerom sa 24 megapiksela, a ima LCD umjesto OLED displeja.

Sva tri uređaja trebala bi stići na tržište u Kini krajem mjeseca. Cijena modela Nova 5 će biti oko 407 dolara, dok će Nova 5 Pro koštati 436 dolara. Najjeftiniji je model Nova 5i čija cijena će biti oko 320 dolara.

Iz Huaweija se još nisu oglasili kada bi ovi uređaji mogli stići na tržišta izvan Kine.