Rješenje dileme
28

Huawei bi ove sedmice mogao predstaviti operativni sistem Hongmeng

D. B.
Dilema oko toga da li Huaweijev operativni sistem Hongmeng može zamijeniti Googleov OS Android uskoro bi mogla biti konačno riješena.

Prema izvještajima kineskih medija, Huawei bi ove sedmice mogao predstaviti svoj OS pod nazivom Hongmeng. To bi se trebalo dogoditi na konferenciji za developere koja počinje u petak 9. augusta u Dongguanu u Kini. Zvaničnici Huaweija su rekli da je softver primarno dizajniran za IoT uređaje te da će se prvobitno pojaviti na Honor pametnim TV uređajima.

U izvještajima se Hongmeng poredi s Googleovim OS-om Fuchsia koji je već dugo u razvoju, a koji je zapravo eksperimentalni OS dizajniran za različite uređaje. Hongmeng je dizajniran tako da bude pogodan za vještačku inteligenciju te da se može pokretati na različitim platformama.

Kineski Global Times piše da je smartphone sa OS Hongmeng već u razvoju te da se testira. Prvi uređaj s ovim operativnim sistemom bi mogao debitovati uz flagship Huawei Mate 30 Pro kasnije ove godine, a na tržištu bi se trebao naći u četvrtom kvartalu. To bi trebao biti smartphone za niži ili srednji segment s cijenom od 288 dolara.