Nazvana Map Kit
24

Huawei bi mogao parirati Google Mapsu vlastitom tehnologijom mapiranja

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kompanija Huawei razvija "uslugu mapiranja" dizajniranu tako da parira Googleovom pasu, ali na jedan drugačiji način.

Usluga je namijenjena developerima softvera, što znači da bi aplikacije koje nude navigaciju ili usluge prijevoza mogle koristiti Huaweijevu planiranu tehnologiju mapiranja umjesto da razvijaju vlastitu.

Zvaničnik Huaweija je otkrio da će usluga pod nazivom Map Kit ponuditi developerima sistem navigacije ulicama koji će moći koristiti za svoje aplikacije, amoći će i ponuditi korisnicima uslove u saobraćaju u realnom vremenu. Dodao je da će Map Kit podržavati i "AR mapiranje", ali još uvijek nije poznato šta to tačno znači. Moguće je da se radi o nečemu sličnom Googleovim AR uputama.

Map Kit će navodno biti povezan s lokalnim uslugama mapiranja. Huawei će morati znatno uložiti kako bi kreirao mape, a to je veoma teško. Samo je Google na ovom polju izuzetno uspješan, Google Maps se pojavio 2005. godine i od tada kompanija mnogo ulaže u uslugu. U ulaganja se svrstava i kompanija Waze kupljena za 996 miliona dolara 2013. godine, kao i korištenje vlastite flote automobila koji se voze putevima širom svijeta i tako ih mapiraju.

Apple je ponudio svoje mape 2012. godine, a prvobitno se pokušao osloniti na podatke mapiranja koje imaju TomTom, OpenStreetMap i drugi. Nokia je nudila mape Here godinama, a potom su prodane konzorciju njemačkih automobilskih kompanija za više od 3 milijarde dolara 2015. godine te se koriste za Microsoft Bing Maps.