Za pametne televizije
0

HP prodaje webOS operativni sistem LG-u

Klix.ba
Hewlett-Packard Co prodat će svoj operativni sistem južnokorejskom gigantu LG Electronics Inc, rješavajući se tako softwarea za smartphone koji su stekli priduživanjem Palma u 2010. godini, piše Reuters.

LG će tako koristiti operativni software koji je godinama ranije korišten u Palmovim smartphoneima za svoje "pametne" i na internetu bazirane televizije. Ova azijska kompanija radila je sa HP-om na webOS-u i prije ponude za kupovinu.

Prema uslovima dogovora, LG će dobiti izvorni kod softwarea, pripadajuću dokumentaciju, inžinjere, pripadajuće internet stranice i licence u HP-ovom intelektualnom vlasništvu – uključujući i patente koji pokrivaju temeljni operativni sistem i tehnologiju korisničkog interfacea.

HP će zadržati patente i svu tehnologiju vezanu za cloud servis webOS-a.

"HP je već radio sa LG-em na webOS-u i prije nego je dogovor najavljen. Kao rezultat ove saradnje, LG je ponudio da otkupi webOS“, izjavio je HP-ov glavni operativni direktor Bill Veghte.

Skott Ahn, predsjednik i CTO LG Electronicsa, izjavio je kako će kompanija ovaj operativni sistem prvo inkorporirati u svoje "pametne" televizije, a onda vjerovatno i u druge uređaje u budućnosti. LG će zadržati webOS tim u Silikonskoj dolini, koji će, zasad, biti i dalje smješten u HP-ovim uredima.

Obje kompanije odbile su otkriti uslove dogovora.