Tehnologija
0

VIDEO / HP-ova kamera sa "rasističkim problemom"

Sarajevo-x.com
Softverski gigant Hewlett-Packard (HP) priznao je da nove kamere koje je kompanija pustila u prodaju imaju "problem" sa tamnoputim korisnicima.

Poteškoće u radu privukle su pažnju javnosti širom svijeta nakon što je Amerikanac, poznat kao "Crnac Desi", na YouTube postavio video u kojem prikazuje kako HP-ova kamera ugrađena u nove kompjutere njegove kompanije jednostavno odbija opaziti njegovo lice.

Kamera je razvijena da bi pri razgovoru putem Interneta poboljšala komunikaciju prateći svaki pokret korisnika, bilo da je on u stranu ili naprijed-nazad.

Video nazvan "HP computers are racist" (HP-ovi kompjuteri su rasisti) privukao je veliku pažnju gledalaca jer tamnoputog Desija kamera uopšte ne primjećuje, a kad se pojavi njegova kolegica Wanda, koja je bijele puti, kamera sasvim normalno proradi.

Napadi na HP uslijedili su na brojnim forumima i web stranicama, a iz ove kompanije priznali su da postoji problem sa svjetlom, kao i kod nekih drugih kamera.

"Tehnologija koju koristimo zasniva se na standardnim algoritmima koji izračunavaju razliku u intenzitetu i kontrastu između očiju, gornjeg dijela obraza i nosa. Vjerujemo da je kamera naišla na poteškoće u pronalaženju kontrasta u uslovima kada nema dovoljno svjetlosti", stoji u objašnjenju HP-a.