Tehnologija
5

HP-ov novi ultraprenosivi PC je spreman za vaše krilo

Klix.ba
Prošlo je nekoliko godina otkako je kompanija Microsoft predstavila svoj prvi Surface tablet, a od tada je proizvela najmanje dva koja je promovisala kao "uređaje pogodne za krilo". Sličan uređaj je predstavila kompanija HP.

Vremenom su korisnici Microsoftovog operativnog sistema Windows usvajali njegovu strategiju "naguravanja" Windows PC-a u tablete, a potom su ih uparivali s tastaturama te ih pretvarali u uređaje koji su pogodni za korištenje u krilu.

Novi HP Pro x2 612 G2 je predstavljen na Mobile World Congressu u Barceloni. Radi se o uređaju s odvojivim ekranom koji je zajedno s tastaturom težak 848 grama. Ekran se može prilagoditi tako da stoji pod uglom do 165 stepeni.

Tastatura posjeduje track pad i dugmad miša, a s full HD ekranom veličine 12 inča prekrivenim Gorilla Grass 4 staklom se spaja pomoću magneta.

Uređaj koristi operativni sistem Windows 10, a podržava Wacom Active Pen, olovku koja omogućava istovremeno dodirivanje ekrana i crtanje.

Ekran posjeduje dvije kamere, prednju od 5 i stražnju od 8 megapiksela, a obje mogu snimati video rezolucije 1080p.

Sistem podržava Windows Hello sigurnosni sistem logovanja pomoću skeniranja otiska prsta, kao i TPM i NFC mogućnost plaćanja, posjeduje smartcard čitač i odvojivi SSD disk. HP-ov uređaj posjeduje USB-C i USB-3 portove, kao i micro SD slot i SIM slot za LTE povezivost.

HP obećava da će baterija trajati 11 sati.

Cijena HP-a Pro x2 612 G2 uključujući tastaturu i olovku iznosi 979 dolara s 4 GB RAM-a i 128 GB SSD-a. U ponudi će se naći Pentium, Core i5 i Core i7 verzije.

Vezani članci