Planovi otkazani
3

HP odustaje od smartphonea s Windowsom

Klix.ba
Kompanija HP je otkazala svoje planove za proizvodnju smartphonea s operativnim sistemom Windows zbog generalne nezainteresovanosti Microsofta da nastavi borbu s Googleom i Appleom.

Jedan od predsjednika HP-a Nick Lazaridis je za The Register saopćio odluku kompanije da nema smisla nastaviti proizvoditi mobitele s Windowsom jer je Microsoft odlučio promijeniti strategiju te da je sada manje forkusiran na Windows namijenjen mobilnim uređajima.

Prošle godine je HP ušao u svijet smartphonea s Windowsom svojim uređajem Elite x3, koji je trebao predstavljati mobitel, kaptop i desktop u kombinaciji s nekoliko dockova. Ciljna grupa su bili ozbiljni poslovni korisnici koji uvijek žele imati sve svoje fajlove uz sebe. Lazaridis je dodao da je HP planirao napraviti nekoliko modela u liniji Elite, no, kompanija je umjesto toga odlučila ukinuti podršku od 2019. godine.

Ipak, povratak smartphoneima s Windowsom nije nemoguća opcija u budućnosti, jer će HP procijeniti planove Microsofta koji se odnose na Windows.

Smartphonea iz porodice Lumia iz Microsofta nema od 2015. godine.

Vezani članci