Tehnologija
27

Honorov novi smartphone ne prikazuje notifikacije ako ne prepozna vlasnika

Klix.ba
Kompanija Honor je na kinesko tržište plasirala svoj Honor Magic smartphone promovišući ga kao "uređaj iz budućnosti".

Smartphone izglega poprilično napredno, a posjeduje 5-inčni AMOLED ekran, stražnju kameru od 12 i prednju od 8 megapiksela te koristi operativni sistem Android 6.0. Osim toga, dobio je Huaweijev Kirin 950 procesor, 64 GB interne memorije, 4 GB RAM-a, a napaja ga baterija od 2.900 mAh.

Opremljen je senzorom za otisak prsta, senzorom ambijentalnog osvjetljenja, kompasom, senzorom za blizinu, akcelerometrom, žiroskopom i indikatorom statusa telefona.

Smartphone je dostupan u zlatno-crnoj i bijeloj boji.

WiseScreen softver s koristi senzor u okviru smartphonea, kao i infrared senzor u prednjoj kameri. Kad god korisnik uzme smartphone u ruku, senzor i kamera rade u tandemu kako bi prepoznali ruke i oči vlasnika.

Sličan softver pod nazivom FaceCode Intelligent Recognition omogućava prikazivanje notifikacija samo onda kada prepozna vlasnika smartphonea.

Honor Magic je dobio i dodatni softver pod nazivom Magic Live, koji se oslanja na umjetnu inteligenciju pri izvršavanju određenih zadataka. Iz kompanije tvrde da smartphone može prepoznati i kada korisnik vozi, tako da se automatski prebacuje u mod za vožnju. Ako osoba koristi smartphone da pozove taksi, vozačeve registarske oznake se pojavljuju na ekranu ispod zaključanog moda ekrana.