S 55-inčnim 4K ekranom
33

Honor Vision TV je Huaweijev prvi uređaj koji koristi HarmonyOS

D. B.
Kompanija Huawei je predstavila svoje prve uređaje s operativnim sistemom HarmonyOS, a to su dva TV uređaja.

Radio se o TV uređajima Honor Vision i Honor Vision Pro čija će prodaja u Kini početi naredne sedmice.

HarmonyOS je Huaweijev veliki pokušaj da smanji ovisnost o Googleovom operativnom sistemu Androd. Otkako je Google suspendovao Huaweijevu licencu za korištenje Androida u maju, kineska kompanija nije krila postojanje alternativnog OS-a, a HarmonyOS je u razvoju duže od dvije godine.

HarmonyOS će se koristiti na različitim uređajima, od prenosnih, preko tableta i TV uređaja, pa do računara. Iz Huaweija ističu da im je fokus na "pametnim ekranima", a iako je OS spreman i za mobitele, kompanija je najavila da će nastaviti koristiti Android, barem zasad.

Inače, Huaweijevi TV uređaji koriste Honghu 818 čipset, osmojezgreni procesor koji obrađuje slike na ekranu, posjeduju 55-inčne 4K ekrane i mogu se koristiti kao pametni kućni hub. Ekrani mogu davati različite informacije, a moguće ih je kontrolisati pomoću smartphonea.

Prodaja počinje 15. augusta, Honor Vision će koštati 540, a Honor Vision Pro 680 dolara.

Postoje razlike između dva modela, Honor Vision Pro ima i prilagodljivu pop-up kameru te šest mikrofona, što se može koristiti za videopozive rezolucije 1080p pri 30fps. Honor Vision Pro također ima šest zvučnika snage 10W, dok Vision posjeduje četiri.