Internetske zanimacije
0

Homoseksualci oduševljeni novim statusima na FB

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon što je planetarno popularna društvena mreža Facebook proširila opciju statusa, udovoljavajući homoseksualcima, počele su stizati pohvale sa svih strana.

Jay Lassiter, savjetnik političara iz New Jerseya, odmah je promijenio svoj status u "domestic partnership", dajući tako svima doznanja da je homoseksualac u vezi. On je već osam godina sa partnerom Gregom Lehmkuhom.

"Ja nisam nimalo drugačiji od svih drugih korisnika Facebooka čiji je identitet usko vezan za Facebook", kazao je za AP Jay i prokomentarisao promjene na toj mreži riječima: "To je veoma pozitivan gest. Neka vrsta malog koraka za homoseksualce, ali ogromnog za njihova prava".

U Facebooku su na ovu ideju došli nakon razgovora sa organizacijama koje se bore za prava gay osoba.

Predsjednik jedne od njih, poznate kao GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation), Jarret Barrios, kaže da je ta društvena mreža "odaslala jasnu poruku podrške homoseksualnim parovima koji su njihovi korisnici širom svijeta."

"Objavljujući opciju za istospolne veze u SAD-u i šire, Facebook je postavio novi standard inkluzije za društvene medije", smatra Barrios.

Novi statusi dostupni su korisnicima u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Australiji, a što se tiče saveznih američkih država, istospolni brakovi dozvoljeni su u Iowi, Vermontu, New Hampshire, Massachusettsu, Connecticutu i Washington D.C.-u. Havaji bi uskoro mogli postati sedma država koja dozvoljava brakove gay osoba.