Tehnologija
11

Hoće li otisak prsta zamijeniti uobičajene šifre?

Klix.ba
Apple je na svom uređaju iPhone 5S predstavio skener otiska prsta te tvrdi da ima visok nivo enkripcije i sigurnost. Također, tvrde da bi njihov sistem Touch ID mogao revolucionizati sigurnost smartphonea i zamijeniti uobičajene šifre.

Ipak, stručnjaci za sigurnost upozoravaju kako ova tehnologija nije savršena te da pruža samo malo više sigurnosti od uobičajenog četverocifrenog koda.

Senzor Touch ID ugrađen u home dugme iPhonea 5S može se koristiti za otključavanje telefona, kao i za kupovinu, a aplikacija automatski i efikasno uklanja potrebu za šifrom ili PIN-om.

"Mnogi korisnici smartphonea ne postavljaju šifre. Touch ID je lakša i zabavnija alternativa. Koristi ključ koji uvijek imate sa sobom. Vaš prst", rekao je Appleov viši potpredsjednik svjetskog marketinga, Phil Schiller

Touch ID radi pomoću senzora koji skenira slojeve kože na prstu. Također, senzor može da zamijeni i šifru za App Store pri kupovini muzike, aplikacija ili knjiga.

Apple navodi da je senzor dizajniran za precizno učitavanje iz svakog ugla te da postaje precizniji što se više koristi.

Schiller je stakao kako je tehnologija sigurna budući da su sve informacije o otisku šifrirane i pohranjene direktno u čip uređaja, a ne na Appleov server ili iCloud.

Ipak, stručnjaci za sigurnost nisu uvjereni.

John Hawes iz Sophos Security napisao je kako su se skeneri otiska prsta u prošlosti pokazali kao nepouzdani i puni sigurnosnih propusta.

"Otisci nisu tajna, ostavljamo ih posvuda. Neko dovoljno sposoban da dođe do kopije može vrlo lako prevariti senzore", napisao je Hawes i dodao kako, za razliku od šifri, ukradeni otisak prsta ne može biti promijenjen.

Marc Rogers, glavni sigurnosni istraživač u kompaniji Lookout, slaže se sa Hawesom i dodaje kako je otisak samo malo sigurniji od PIN koda, budući da se otisci mogu kopirati te se ne mogu koristiti sami. Tehnologija identifikacije otiskom prsta postala je uobičajena za vrhunske laptope kompanija poput Della, Lenova i Toshibe. Motorola je također ubacila u svoj uređaj Atrix.

Paypalov šef sigurnosti predvidio je još u maju kako je kraj uobičajenih šifri blizu, a Neil Norman, osnivač kompanije Human Recognition Systems dodao je kako bi izlazak iPhonea 5S mogao biti katalizator potreban da ova tehnologija postane uobičajena i u potpunosti izbaci šifre.