"Fantastični prizori"
0

FOTO / Hiljade znatiželjnika u Tokiju na premijeri Nintenda 3D DS

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Prvi put je Nintendo 3D DS konzola predstavljena javnosti u subotu u predgrađu Tokija, a mnogobrojni ljubitelji videoigara pohrlili su da se poigraju na spravi nove generacije, koja omogućava igranje 3D igara bez nošenja specijalnih naočala.

U Japanu će ova konzola biti u prodaji od 26. februara, a u Evropi, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama od marta.

Trodnevna prezentacija

Hiljade fanova okupilo se u Chibi, gdje je počelo trodnevno predstavljanje konzole, na kojem su svi koji to žele dobili priliku da besplatno testiraju mogućnosti DS-a.

Još uvijek nije poznato koliko se dosad ljudi skupilo, ali ni višesatno stajanje u redovima za svojih nekoliko minuta igranja nije spriječilo djecu, omladinu i one nešto starije da dođu.

"Zabavna je. Želim je imati", izjavila je 12-godišnja Reika, koja je došla s roditeljima. Njen 48-godišnji otac također je bio impresioniran, prenosi AFP.

"Iznenadilo me što su prizori isti kao oni na 3D televiziji, samo što se gledaju bez naočala", kazao je on i obećao da će kćerki kupiti novi uređaj, uprkos tome što već imaju brojne konzole kod kuće.

"Ipak, mislim da neće predugo igrati 3D igrice jer one više umaraju", smatra otac.

3D konzola umara oči

Nintendo je upozorio djecu mlađu od šest godina da ne koriste 3D konzolu jer im može oštetiti oči.

Konzola omogućava da se pojača ili smanji osjećaj dubine, tako da se može igrati i u dvije i u tri dimenzije, a ugrađena 3D kamera omogućava snimanje 3D fotografija.

Masatoshi Sakazaki, 24-godišnji student, kaže da je vrijedilo čekati 30 minuta da se okuša na spravi.

Oduševljenje kvalitetom slike

Jedan od znatiželjnika prokomentarisao je da ipak nije u stanju igrati više od 10 minuta jer ga 3D prizori umaraju.

U Japanu je predstavljeno više od 20 igara prilagođenih ovom uređaju, a većina je oduševila kvalitetom slike.

Konzola košta oko 300 dolara. Kako je Nintendo DS prodat u preko 130 miliona primjeraka širom svijeta, očekuje se i da će njegovo 3D izdanje izazvati veliku pažnju korisnika i medija.