Umjetna inteligencija
0

Helikopter koji sam leti

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Helikopter dug skoro metar i po sam je letio u ponedjeljak iznad kampusa Univerziteta Stanford u Kaliforniji, tokom testiranja umjetne inteligencije za koju naučnici tvrde da bi se mogla koristiti prilikom vojnih misija, prenosi Reuters.

Autonomni helikopter je tokom svoje prezentacije izveo okrete, piruete, te čak i 'obrnuto lebdenje' iznad polja kampusa.

Ovaj neobični izum djelo je naučnika sa Univerziteta Stanford, opremljen je sistemom umjetne inteligencije i, koliko god to neobično zvučalo, sam je sebe naučio letenju, posmatrajući pokrete helikoptera kojim su, putem upravljača, pilotirali ljudi.

"Ovi helikopteri mogu izvesti manevre koji su na samoj granici onoga što su helikopteri u stanju da naprave", objasnio je Adam Coates, student koji je radio na projektu "samopilotirajućeg helikoptera".

Helikopteri koji mogu komunicirati sa računarima na zemlji koji ih navode još uvijek su u razvojnoj fazi.

Svaki od "čuda nauke" košta otprilike 4.000 dolara i opremljen je brzinometrom i žiroskopom kako bi mogli odrediti svoju brzinu i smjer, te GPS uređajem ili dvjema kamerama prikačenim za donju stranu kako bi odredili gdje se nalaze.

Vrijeme će pokazati je li nauka li na pragu ostvarivanja naših najgorih noćnih mora iz filmova naučne fantastike, poput Matrixa, u kojima računari "koji misle" preuzimaju svijet.