Najveći IT event u BiH
85

HammerIT okupio više od stotinu učesnika koji su učili o programiranju

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
ZeForge Developers Community organizacijom još jednog HammerIT programa Zenicu je ponovo stavio u centar IT događaja u Bosni i Hercegovini. Više stotina učesnika učilo je od iskusnih predavača o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

I ove godine uprkos pandemiji koronavirusa ZeForge je organizovao novi HammerIT događaj na kojem su učesnici imali priliku upoznati se s programiranjem, poslovanjem IT sektora u Zenici i ZDK, kao i mogućnostima koje IT tehnologije nude na tržištu rada.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Različite edukacije iz ove oblasti, prezentacije, konferencije i drugi događaji koje ZeForge u kontinuitetu realizuje za cilj ima pomoći onima koji žele da IT bude njihovo zanimanje, omogućuje da što bolje nauče, informišu se i dobiju priliku da uče od najboljih.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Ovogodišnjim izdanjem događaj je na jednom mjestu okupio skoro sve aktere IT zajednice u Zenici, a u Hotelu Dubrovnik u Zenici, ali i online, putem Microsoft Teams aplikacije, 100 učesnika, pratilo je HammerIT Local Edition 2.1 na kojem su najnovije promjene u IT industriji, predviđanja o trendovima koje možemo očekivati u narednoj godini, prezentovala četiri stručnjaka iz ove oblasti.

Emin Dedić, predsjednik Udruženja ZeForge, je kazao da je ovo prilika za neku novu budućnost Zenice koja bi od grada čelika mogla postati grad informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Predavači na ovogodišnjem HammerIT događaju bili su: Nedim Fakić, pripravnik u gloCOM timu u kompaniji Bicom Systems sa temom Introduction to iOS development, Semir Teskeredzić - JIRA administrator Project Manager u kompaniji CommerceCare sa temom JIRA kao osnova rasta jednog startupa internog team leada, Bakir Čičak – Lead developer u Avaz.ba, CEO of BaxDev S.D. - saas.ba na temu Cloud Service Models, te Armin Hodžić - Senior Developer u kompaniji Imperea na temu Serverless functions.

U ime Univerziteta u Zenici, učesnicima se obratio prof.dr. Samir Lemeš, prodekan Politehničkog fakulteta koji je kazao da zajednica developera u Zenici polako, ali sigurno, raste.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Ove godine bismo trebali imati i prve diplomante na odsjeku Softversko inženjerstvo, koji je nastao upravo uz podršku i ZeForge entuzijasta i Bit Alijanse. Iskoristio bih priliku da pozovem IT firme da našim studentima treće godine Softverskog inženjerstva omoguće obavljanje obavezne prakse tokom narednog semestra. I na kraju, želim da se zahvalim ovim entuzijastima što ne posustaju da Zenicu učine prepoznatljivom i po informacionim tehnologijama", kazao je Lemeš.

iz ZeForge-a su kazali da su zadovoljni i ovogodišnjim online izdanjem HammerIT.

"Izuzetno smo sretni i ponosni što svake godine ovom događaju prisustvuje ogroman broj učesnika zainteresovanih za IT. To nam daje dodatnu motivaciju da budemo još bolji i da ulažemo maksimalne napore u razvoj IT zajednice u našem gradu ali i u BiH. Izuzetno smo zahvalni sponzorima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće", poručili su iz ZeForge tima.

Federalno Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta te Inzpire d.o.o. Zenica su bili sponzori ovogodišnjeg događaja, a partneri projekta su: Bit Alliance, Grad Zenica, Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici, Zenička razvojna agencija ZEDA d.o.o., dok je Klix.ba bio jedan od medijskih pokrovitelja.