Preko aplikacija za OS Android
0

Hakirano 260.000 Googleovih pametnih telefona

Sarajevo-x.com
Kompanija Google objavila je da je hakirano blizu 260.000 njihovih telefona nakon što su korisnici nesvjesno preuzeli aplikacije zaražene virusom. Tehnološki div je zbog virusa prošle sedmice morao povući 50 aplikacija sa Android Marketa, te su daljinski uklonili sve zaražene aplikacije sa telefona svojih korisnika.

Google je poslao poruku upozorenja svojim korisnicima čiji su telefoni zaraženi i čiji su lični podaci ugroženi virusom.

Aplikacije s malicioznim kodom instaliralo je 260.000 korisnika koji koriste pametne telefone sa operativnim sistemom Android. Zahvaljujući čitatelju Reddita otkriven je problem s aplikacijama odnosno s modificiranim verzijama postojećih aplikacija u koje je ugrađen Trojan DroidDream. Čelni ljudi Googlea brzo su reagovali, ali ne i dovoljno brzo da bi zaštitili nekoliko stotina hiljada svojih korisnika.

Virus napada osjetljive podatke, bilježi podatke pohranjene u telefonu, kao i jedinstveni ID broj telefona, te omogućava kreatoru pristup šiframa i inoframacijama pohranjenim na telefonu korisnika.

Mikko Hypponen, stručnjak za sigurnost, istakao je da ovaj incident pokazuje da Google nije u potpunosti testirao svoje aplikacije.

"Mislim da su telefoni sa OS Android osjetljiviji od svih drugih u ovom trenutku", kazao je on za britanski Metro.

Inače, novi operativni sistem Googlea, poznatiji kao Gingerbread, nije osjetljiv na virus DroidDream.