Koji je preglednik najsigurniji?
0

Hakirajte Chrome i osvojite 20.000 dolara

Sarajevo-x.com
Čelni ljudi internetskog giganta Google posve su uvjereni u sigurnost web-preglednika Chrome, te smatraju da ga je nemoguće hakirati. Ukoliko, pak, to nekom "Julianu Assangeu" pođe za rukom, osvojit će vrijednu nagradu - 20.000 dolara i novi CR-48 Chrome notebook računar.

Na prošlogodišnjem takmičenju hakera na konferenciji CanSecWest, jedini preglednik koji hakeri nisu uspjeli "provaliti" bio je Chrome.

To je razlog što je Google odlučio ove godine dati vrijednu nagradu onome kome to pođe za rukom. Iako, uvjereni su, Chrome je isuviše siguran da bi mogao biti hakovan.

Naime, na ovogodišnjem takmičenju u Vancouveru od 9. do 11. marta, oni koji se smatraju vrsnim hakerima imat će mogućnost da pokažu svoje znanje i pokušaju srušiti "sandbox" tehnologiju koja onemogućava da se oštećenje na jednoj skripti proširi na kompletni sistem, prenose američki mediji.

Da biste dobili nagradu morate za 30 minuta ili manje hakirati Chrome koristeći Googleov originalni kod na Windows 7 ili pokušati srušiti zaštitu dok Chrome radi na Mac OS X-u.

Ukoliko prvi dan takmičenja niko ne uspije hakirati Chrome, Google će pružiti i priliku i tokom drugog i trećeg dana takmičenja, a nagrada će biti 10.000 dolara od sponzora HP Tipping Point i 10.000 dolara od Googlea.

Hakeri će na takmičenju imati priliku i da sruše zaštitni sitem i pronađu greške i u preglednicima Safari, Internet Explorer 8 i Mozilla Firefox.