Otkriven razlog
10

Hakerski napadi razlog sigurnosnih propusta na Facebooku

Klix.ba
Iz kompanije Facebook izjavili su kako je sigurnost korisničkih podataka najugroženija od početka rada najpopularnije društvene mreže na svijetu, a da je uzrok svemu hakerski napad, piše Independent.

Iz Facebooka su još jučer priznali da postoji greška u kodu stranice koja je omogućila vrlo jednostavan pristup bilo kojem nalogu, a trenutno je posljedice osjetilo više od 50 miliona korisnika širom svijeta.

Međutim, kasnije je ustanovljeno da iza svega stoje hakeri. Rečeno je da će ovaj problem posebno utjecati na uslugu "Facebook Login", koja omogućava drugim aplikacijama da koriste Facebook nalog za prijavljivanje.

Ako bi haker dobio pristup Facebook računu određene osobe, mogao bi bez većih poteškoća hakirati i ostale njene račune za koje je potreban pristup internetu. To može uključivati i druge aplikacije povezane s Facebookom poput Instagrama, ali i one koji koriste usluge za prijavljivanje kao što je npr. Tinder.

Hakerski napadi ranije su se odnosili i na funkciju "View As", koja omogućava administratorima naloga da vide kako se njihovi profili prikazuju drugima. Napadači su koristili ranjivost te opcije kako bi ukrali digitalne ključeve, poznate pod nazivom "pristupni tokeni". Napad bi se zatim prenosio od jednog do drugog prijatelja na Facebooku, a posjedovanje navedenih tokena omogućilo bi napadačima da kontroliraju pogođene račune.

"Ova greška bila je više od godinu dana prisutna i utjecala je na to da se opcija 'View As' poveže s učitavanjem videa za objavljivanje rođendanskih poruka“, rekao je Guy Rosen, stručnjak za upravljanje Facebook proizvodima.

Naime, do sredine septembra Facebook nije primijetio neobičnu aktivnost, a sve do danas nije saznao za prisustvo hakerskih napada.

Iz Facebooka su informacije o sigurnosnim propustima javnosti obznanili tek jučer.