Ranjivi internet
0

Hakerski napadi na Južnu Koreju dolaze iz 16 zemalja

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Ovosedmični napadi hakera na južnokorejske web stranice upućeni su iz 16 različitih zemalja, ali među njima nema Sjeverne Koreje, objavila je seulska detektivska agencija, a prenosi AFP.

Utvrđeno je da su napadi došli sa 86 IP adresa iz zemalja kao što su Sjedinjene Američke Države, Japan, Kina i Gvatemala.

"Nacionalne sigurnosne snage sumnjale su da Sjeverna Koreja ili njeni simpatizeri stoje iza napada, ali se to ne može sa sigurnošću utvrditi dok istraga ne bude završena", rekao je novinarima Park Young-Sun iz Demokratske partije.

Agencija je svoje sumnje usmjerila na prošlomjesečne izjave Pyongyanga kojim su upozoravali na hakerske napade i činjenicu da mnoge napadnute web stranice vode konzervativne snage.

Komisija za komunikacije saopštila je da napadima na državne i poslovne sajtove u SAD-u i Južnoj Koreji nije nanesena veća šteta, ali da bi se stvari mogle pogoršati.

Takozvani DDos napadi uzrokovali su opterećavanje rada stranica, a raširen je i malware "botnet" kako bi paralizovao sajtove.