Realizovali prijetnje
33

Hakeri tražili otkupninu pa objavili 1,67 TB podataka kompanije Insomniac Games

D. B.
Hakerska grupa Rhysida je 12. decembra saopćila da je ukrala 1,67 TB podataka, odnosno više od 1,3 miliona fajlova od Sonyjeve kompanije Insomniac Games te je tražila otkupninu, a nakon što je nije dobila, objavila je ukradane informacije.

Rhsida je tražila otkupninu u iznosu od dva miliona dolara, a nakon što je zadani rok prošao, hakeri su realizovali svoje prijetnje te su objavili sve podatke.

Riječ je o internim HR dokumentima, screenshotima razgovora uposlenika na aplikaciji Slack i još mnogo toga, ali je glavni fokus na nadolazećoj igri Wolverine. Objavljeni fajlovi sadrže detalje o nivou dizajna, likovima, kao i screenshote iz igre.

Tu je i potpisani ugovor o izdavanju između Sonyja i Marvela, koji se odnosi na tri nadolazeće X-Men igre. Prva je Wolverine, dok preostale dvije još nisu imenovane.

Također, otkriveno je da Sony planira potrošiti 120 miliona dolara po igri, kao i da će Wolverine plasirati na tržište 1. septembra 2025. godine, a pomenute dvije igre do kraja 2029. i 2033. godine.

Hakeri tvrde da im je bilo potrebno između 20 i 25 minuta da obave ono što su htjeli, kao i da im je novac jedini motiv.

"Znali smo da su developeri koji razvijaju ovakve igre laka meta", poručili su oni.

Rhysida je ponudila podatke svakom ko plati traženi iznos, no neprodane fajlove je objavila.