Sigurnosna prijetnja
10

Hakeri prodaju 30 miliona ličnih podataka s kreditnih kartica na dark webu

N. I.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon proboja sigurnosnih zaštita podataka s kreditnih kartica koja se dogodila lancu trgovina na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, ove sedmice je otkrivena prodaja tih podataka na dark webu.

Lanac trgovina Wawa objavio je obavijest o pokušaju prodaje podataka 28. januara, a prema Gemini Advisory Board, kompanija koja identificira cyber prijetnje, informacije s kreditnih kartica pronađene su na intenetskoj lokaciji Joker's Stash trgovine gdje su otkrili podatke s 30 miliona kreditnih kartica, navodi Digital Trends.

Ovo je do sada treće po veličini hakiranje podataka s kreditnih kartica. Naime, krađa podataka s kreditnih kartica koja se dogodila 2013. godine utjecala je na 40 milona ljudi, a proboj koji se dogodio 2014. godine na sigurnosnom sistemu kompanije Home Depot izložio je opasnosti 50 miliona setova osobnih podataka.

Joker's Stash je informacije o kršenju nazvao BIGBADABOOM-III i navodno su u ponjedeljak išli uživo.

Podaci se prodaju po cijeni između 17 i 210 dolara po kreditnoj kartici, a niske su cijene zbog činjenice da su kupci svjesni krađe podataka sa svojih kreditnih kartica više od mjesec dana pa su ih do sada već mogli promijeniti.

Lanac trgovina Wawa i dalje poziva ljude koji su pogođeni krađom podataka da provjere svoje izvode kreditnih kartica i prijave bilo kakvu lažnu aktivnost. Oni su obavijestili kupce o krađi podataka početkom decembra 2019. godine. Hakiranje podataka pogodilo je više od 850 trgovina između 4. marta i 10. decembra 2019. godine, a ugroženi su podaci svih kupaca koji su obavljali kupnje u njihovim trgovinama i plaćali kreditnim karticama u tom razdoblju.