Tehnologija
0

Hakeri napali kompjutere koji nadziru globalnu mrežu

Sarajevo-x.com
Hakeri su u utorak na kratko preopteretili najmanje tri od trinaest kompjutera koji nadziru globalni kompjuterski promet. Ovo je bio jedan od najozbiljnijih internet napada još od 2002. godine.

Stručnjaci su saopćili kako neuobičajeno snažan napad, koji je trajao 12 sati, većina korisnika nije ni primijetila, što je jasan dokaz otpornosti interneta.

"Iza scene", kompjuterski stručnjaci širom svijeta su se borili sa enormnom količinom podataka, koji su prijetili prezasićenju nekih od najvažnijih internet kanala.

Odjel za nacionalnu sigurnost SAD-a je pomno pratio tzv. "abnormalni" internet promet.

Prema mišljenu Duane Wessels, istraživača iz San Diego Supercomputing Center, još uvijek nije jasan motiv za najnoviji napad. "Možda je riječ o želji za disrupcijom ili dokazivanjem; ne djeluje kao iznuđivanje ili nešto slično", izjavio je Wessels.

Drugi stručnjaci su otkrili kako su hakeri pokušali "zamaskirati" svoje porijeklo, ali velike količine bezvrijednih podataka korištenih u napadu vode ka Južnoj Koreji.

Napadi su usmjereni na UltraDNS, kompaniju koja upravlja serverima za web sajtove pod domenom "org" i drugim sufiksima.

Najnoviji napad je ipak bio manje ozbiljan od napada na istih 13 "root" servera u oktobru 2002. godine, zahvaljujući tehnološkim inovacijama posljednjih godina.