Snimio ga ugrađenom kamerom
0

FOTO / Haker razotkrio kradljivca laptopa

Sarajevo-x.com
Informatički stručnjak provalio je u ukradeni laptop i posredstvom ugrađene kamere fotografisao kradljivca koji je u tom trenutku bio više od 3.000 kilometara daleko.

IT stručnjak David Duffy preuzeo je ulogu detektiva nakon što je provaljeno u kuću za odmor njegovog poslovnog partnera u Tenerifima. Dva Appleova laptopa - svaki vrijedan više od 1.000 eura - ukradena su iz kuće Britanca Mikea Birtwhistlea, direktora jedne kompanije. Mike se potom povjerio svom kolegi Duffyju koji je ubrzo koristeći softver za daljinsko upravljanje ustanovio da je jedan od laptopa online. On je tada pristupio ugrađenoj kameri na laptopu te fotografisao osumnjičenika.

Policija je potom u mjestu Playa de las Americas, na Tenerifima, prepoznala čovjeka i uhapsila ga zbog krađe. Oba laptopa su pronađena kod njega.

"Mislili smo da su laptopi već izgubljeni. No, iznenada se jedan od laptopa uključio na internet. Uspio sam pristupiti kameri i izmijeniti glavnu lozinku. Sve vrijeme sam mislio da će ubrzo biti isključen, ali to se nije dogodilo. Bila je to pobjeda tehnologije nad kriminalom", ispričao je Duffy novinarima, prenijeli su britanski mediji.